2010. szeptember 28., kedd

Austen



Kivettem a könyvtárból Jane Austen füveskönyvét.
Tematikusan vannak benne rendezve a szereplői által kinyilvánított életigazságok.
Annyira jó humorral, szarkazmussal ír az emberi gyarlóságról, a primitív viselkedésről és az apró örömökről, hogy az ember szinte rimánkodik azért hogy fogékonyabb legyen a romantikára...legalábbis én...
Mert mennyivel jobban tudnám értékelni a házasulandók gyötrelmeit, ha magam is ezen agyalnék állandóan.
Vagy, mennyire jó lenne, ha olyan közegben mozognék, ahol Austen szavaival lehetne elütni a beszélgetéseket, és nem néznék az embert elmeháborodottnak. Példának okáért, némely idézetet megosztottam a fészbúkos ismerősökkel is...jó pár kapcsolatot helyre kellett tenni...

Emlékezetes idézetek:
"A jövőben mindig olvasd el legalább ötször a leveleidet, mielőtt elküldöd őket! Meglátod, épp annyira élvezetesnek fogod találni őket, mint én."

"Úgy a férjek, ahogy a feleségek általában remekül megérzik, mikor értelmetlen az ellenállás."

"A férfiak számára felfoghatatlan, hogy mndhat nemet, egy hölgy egy házassági ajánlatra. Ők úgy képzelik, a hölgyek lényükből adódóan kapva kapnak az alkalmon, bárki is legyen az ajánlattévő."

"Oly kevés érdeklődést mutatsz az iránt, hogy meggyilkolt-e Mrs. Hulbert cselédje, hogy elhatároztam, nem is árulom el, így történt, vagy sem."

Quimby- Cuba lunatica



És újra fel kellett fedeznem, országunk egyik legzseniálisabb zenekarának ugyancsak zseniális zeneszövegeit. Nem elhanyagolható ugyan, hogy a hangszerelés is nagyszerű, na de a szövegért egyenesen odavagyok. MEg Varga Líviusz sem tudja magát megutáltatni velem.
Részlet:

"Talán elvesztem, vagy csak eltévedtem,
Egy félmosollyal a hátizsákban bolygót tévesztettem.
Kunkori farkú gyíkok között repdes most a fény,
A tegnap lebírt szörnyecskéket terelgeti felém"

micsoda leírás már! nem érzem magam másnaposnak- de simán elképzelem, hgy ő igen! és ezt nem vulgáris kifejezéssel adja tudtomra, hanem ezekkel a szóviágokkal.
vagy:

"Egy ösztövér figura még a wurlitzerrel harcol,
Molett nője koktéljába, átlőtt szíveket rajzol,
Karmol majd a rum arcukra melaszromantikát...
Boldogok, ha nem éreznek semmit. Át- és
Átjár engem a nincs még vége bűnös hangulat.
Ez a mese nem az enyém, jöhetne még egy bűvös fordulat
Valami nem hagy békén, valami jár a parton...
Lefogadom, hogy a szerelem, na, ezt a fogadást tartom.




Kihámozom magam a bambuszszék-ölelésből,
A föveny felé kúszom, most meglátom, most eldől...
A távolban egy trombita táncoltat egy öreg zongorát,
A cukornád felém küldi édes illatát."
elképzelem, hogy egy tengerparti nádtetős kunyhóbárban ott ül a nő, mellette a pasija- isznak és szerelmesen néznek egymásra. Majd , hgy megmaradjon az idill- bekerül az alkohol is a képbe- újra: A cukornád illata. De innék most egy kis rumot. a tengerparton. és nézném a szerelmeket.

2010. szeptember 24., péntek

Amikor a fehérvári molyok összeültek...



2010. szeptember hónap 24.napján összeültek a fehérvári molyok.
mivel személyemnek rohannia kellett a buliból, így nem tudom, hogy a kép készülte után, még csatlakoztak- e hozzájuk más molyok, de a lényeg: fél 5-kor ez volt a felállás.

Remek hangulat, kellemes beszélgetések uralkodtak, és már az új időpont is megvan!

örülök, hogy végre találkozhattam veletek :) :)

Akik a képen láthatóak: jobbról balra:
A két még nem aktív moly mellett:
@miestas
@DAndrea,
@piciszusz,
@Morn,
@Angel
@Leilani tesvére, majd ő maga :)
és szép lila pulcsiban: @FruzsinaRacz

valamint eddig még nem gyakorló 2 moly (helymeghatározásuk: akik az ablak előtt ülnek illetve állnak), de ami késik- nem múlik!



2010. szeptember 15., szerda

amikor még több kilóméter távolságról is könnyen meg lehet alázni...

Mivel ezt történt.
Az illetővel tudatosan kerülve a kapcsolatot- az ő érdekében is, hogy ne kelljen még jobban megutálni (nekem-őt)- mivel minden beszélgetésünk alkalmával csak egyre lejjebb ássa magát...szóval már megint.
A legrosszabb az egészben talán az, hogy, az ez előtti beszélgetés, abszolút szépreményű volt. Erre most, mindent lerombolva- némi jóérzéstől vezérelve- tett tönkre egy döcögő, de talán ígéteresen kezdődő barátságot. De ettől még lehet rosszabb...majd 1-2 hét múlva, na meg egy holnap után kiderül.

2010. szeptember 13., hétfő

Amikor Jane Austent vitatják


Még egy pár hónapja ugyancsak kitaláltam, hogy ideje megnéznem a Jane Austen adaptációkat. És közéjük keveredett a Jane Austen könyvklubb is, bár akkor még csak filmen. Rettentő szórakoztató volt. komolyan!
Filmen a szereplők tetszettek, nagyon jók voltak, a mondataik hozzájuk valók, és a könyvben- kicsit máshogy voltak a jellemek felépítve, másnak tűntek a szereplők- sőt a történeteik miatt abszolút a filmtől távoliak voltak. Megismerhetjük a gyerekkorokat, későbbi férjeket, gyerekek életét.
Az egymásra találások kicsit másképpen vannak filmre víve- valamint drasztikusabbak is. Pl. ott kitalálnak olyat, amiről egyébként a könyvben szó sincs ilyesmiről. lsd: Prudie házasság "törése"- vagy Bernadette élete a korábbaikban vagy Allegra szerelmi életének folytatása és kézművi tehetsége. A filmben azonban Sylvia házasságának rendbehozatala is jobban kiteljesített volt- de ez nem ment a történet rovására.
Remek film volt, amit a könyv után kellet volna megnéznem. Bár a könyv is remek volt, ha nem akarom az ismerős motívumokat keresni állandóan.

Az időutazóval töltött idő


Még márciusban (2010.) megnéztem a filmet. Ügyesen letöltöttem, és örömködve nekiülve megnéztem másodmagammal: Tamással. ..akkoriban... Hogy ez mekkora egy film lesz. És az is lett. Jó sok nyitott kérdést hagyott maga után, ami áhította, hogy jól átbeszéljük, de ez jó nagy részben elmaradt.De még akkor melegében, kölcsön is kértem a sógoromtól- na kitől mástól??? a könyvet, és most sikerült elolvasni. minimum fél év csúszás.
Szóval: a könyv.
Te jó ég. annyi emóció tört fel belőlem az olvasása közben, hogy szinte korholtam magam állandóan. "Hogy: jaj ne csináld már, biztos nem olyan borzasztó...nem a fenét nem" 3 emlékezetes hely a könyvben:
1. Ben rákérdez, hogy ahonnan az idősebb Henry jött- ott él- e még...aztán szilveszterkor mondja, hogy neki kéne már meghalnia- milyen ez...
2. Amikor Kendrick felbontja a borítékot a születendő gyerekével kapcsolatban, és minden igaz, ami benne van...
3. és amikor elmeséli az autóbalesetet- töviről - hegyire...



Most felhívnám a figyelmet néány dologra, amit eléggé elferdítve sikerült a filmre vinni:
1. Gomez baromira szerelmes Clare- be. És, ez a könyvben nagggyon átjön: filmben nuku
2. a gyógyszeres kisérletekből semmi sincs a filmben- ergo Ben sincs...
3. Az utolsó találkozás Clare-rel nem a réten lesz- nem a gyerekek között...
+1: Nincs olyan múzeumos rész- ahol Clare-rel is találkozik Henry- nem csak Albával.
és ez csak 4 dolog.
Ettől nem lett sokkal rosszabb a film- csak egyszerűen nem hiteles... a könyv elolvasása után.

2010. szeptember 7., kedd

amikor az "új" életem elkezdődött

Szóval visszamentem az ex -munkahelyre. Az első szabadnapom a munkábaállás óta: a mai nap. Úgy terveztem, hogy barátosnémmal bevesszük Budapestet. Ám ez elmarad...marad viszont az ablakmosás, este némi barátnőzés, és egy kis torna :) :)na meg az olvasás :)