2012. július 31., kedd

kurt


Egy este kifejtettem, hogy nem köt le semmilyen olvasmány. Nem haladok a Pendragonnal, Becher Klétkájába s belekezdtem a Vendéglő a világ végén, meg fogalmam sincs, merre jár. szóval kijelentettem, hogy nem köt le semmi, és valami szuper jó könyv kellene, hogy a kezembe kerüljön, és erre, levettem a polcról Erlend loe: Kurt híres lesz-jét.
Szóval elolvastam, csodás volt J Erlend Loe kitesz magáért minden kis könnyed történetében. Olyan aranyos kis mese ez, ami nem mindennapi. Mert hát, kiporszívózzák a világot, fogságba esnek, lelki válságba kerülnek a szereplők, és hazudoznak egy kicsit, szóval jó kis könyv ez J
nekem bejött. 

2012. július 25., szerda

Mészárszéken táncoló- Scudder újra színrelép


Szóval Matt Scudder történetéből újabb publikációt olvashatunk, immáron egy hete. maximum.
Vártunk rá eleget, és határozottan kijelenthetem, hogy volt mire várni. Ugyanis nem hazudtolta meg magát, sőt, ha lehet, még inkább brillírozott Scudder, mint ahogy eddig megszokhattuk.

Alig három nap alatt kiolvastam Lawrence Block: Tánc a mészárszéken c. könyvét.


Jó régen megírta már eme történeteit Block Úr. Olyan ez az Agave, hogy kiadja a jó régi könyveket, speciel Lehanne, P.K.D, és Block könyveivel van ez így. Vagy csak ezeket látom :o. Nincs ezzel semmi baj, mert hiába íródott már meg eme könyv is lassan 30 éve, ha egyszer nem érezzük (legalábbis én). Ugyanis, nem hiányzik a történetből, hogy temérdek mai dolgot olvassak benne, mint pl. hogy mennyi e-mailen jött is a megbízás, vagy, hogy a csipogó szüntelenül jelzett, csörgött a mobil, vagy épp jeleztek egy betörést. Van ahol ez nem is zavaró, sőt, megspékeli a történetet, pl. a most nagy sikerrel futó Sherlock sorozat, na de nem azért vagyok itt, hogy azt istenítsem.

Főhősünk Matt Scudder valamikor rendőr volt, na, meg valamikor alkoholista is. Két gyerekkel és feleséggel élte az amerikai mindennapokat, amikor is beütött a krach. Egy golyó személyében, ami eltévedt, és megölt egy kislányt. Matt történeteit ezek utántól követhetjük nyomon. Magyarul most jelent meg a 9. rész, azaz eme könyv.Most ott tartunk, hogy Matt hotelben lakik, nincs barátnője, csak egy prostival (aki határozottan szimpatikus, intelligens) jár össze, valamint mindig van pénze, ugyanis engedély nélkül magánnyomoz, saját szabályai szerint. Eme történetünkben, hogy ne áruljak el túl sokat, egy férfi béreli fel Scuddert, hogy kinyomozza, hogy sógora a bűnös, húga halála miatt. Ám ahelyett, hogy egyszerűen csak ez után a bűntény után nyomozzunk, bejön egy régebbi szál is, és mit ad isten? Minden-mindennel összefügg.

Határozottan kijelenthetem, hogy megesett, hogy párhuzamokat vontam egy már olvasott D. Lehanne könyvvel (Hideg nyomon). Elsősorban az íróra eddig nem jellemző brutalitás reális ábrázolása, majd a végkifejlet, vajon helyesen tett, amit tett miatt.

Egy szó, mint száz, olyannyira jól sikerült krimi ez, hogy el is felejtettem jelölgetni benne a kiemelésre érdemes részeket (ezeket prezentálni most nem tudom). Tetszett, határozottan, új értelmet nyer a durva szex fogalma (én, kis naiv), és az emberi gonoszság is.

Akik olvasták az előbbi Block könyveket- azokon belül is Scudder történeteit, mindenképp értékelni fogják. És azok is, akik csak egy krimit akarnak elolvasni. Valamint itt jegyezném meg, hogy hiába várom már lassan 3 éve, hogy valaki megfilmesítse, vagy legalább sorozatra vigye a történeteket, még nem történt ez ügyben előre haladás. Ám, én türelmes vagyok.

Itt köszönném meg a kiadónak, hogy nekem ajándékozta ezt a klassz könyvet, és @Lobonak is a közbenjárást. 

2012. július 22., vasárnap

Bridget Fru Jones


Mivel komolyabb irodalmat nem képes befogadni az agyam, kiolvastam a Bridget Jones két naplóját.
Alig 4 napomba telt. Közben csak keveset dolgoztam. Mindemellett azért segítettem a Milánnak a csempéről vakarni a friss festéket, meg a padlót is suvickoltam. Szóval nem szenteltem minden pillanatomat Bridgetnek, de azért jócskán foglalkoztam vele.
Bridget megannyiszor felvidít. Zseniális, humoros, és hús-vér, ízig- vérig, nő. Szeretem az első részben, hogy olyan esetlen, és hogy nem totál a film, és a második részt, ha lehet, még jobban szeretem, ahol állandóan röhögök az interjún, a rendőrökön, és a karácsonyi lapok szövegein, és előadásmódján. nem feltétlenül hasonlít Reneé Zellwegerre az én Bridgetem, de Darcy, és Daniel- határozottan telibe talált a vásznon.
Örülük, hogy annak idején megvettem antikváriumban mind2 részt, és remegve várom az új filmet is, hiszen nekem Bridget a nő, és az élet JJ Angliában. és a kikapcsolódás. 

2012. július 18., szerda

válság


Néha megesik az emberrel, hogy válságba kerül. Többfélét ismerek. Lelki, anyagi, munkahelyi, olvasási, beszéd- és vagy akár koncentráció képességgel összefüggő képtelen cselekvési szituációk.
NA, velem valami hasonló vagyon mostanság. Lelki, azért, mert nem tudok önnön elvárásaimnak megfelelni. Az a fajta vagyok, aki eltervez, és meg van lőve, ha nem azonnal jön be. Vagy, ha kiderül, hogy nem is olyan könnyű a végrehajtás. a legutálatosabb, ha én eltervezem, és valaki máson, valami egyében múlik a megvalósulás, és emiatt késedelem, feszültség és negatív dolgok, gondolatok, események jönnek, mennek.
Aztán van munkahelyi válság. Nálam van. Nem csináltam márciusban olyan hű, de szuper váltást, és ennek most iszom a levét, többek között, nem vagyok elégedett magammal, az életemmel, és a párom hozzáállásával. Mindez, pusztán a munkahely miatt. Válság… (egyébként rájöttem arra, hogy amíg nem tudom egész pontosan, hogy mit is szeretnék dolgozni, addig nem is akarok…)
Aztán vannak ugye egyebek, és amikor a koncentráció összefügg mindennel, akkor jön nálam el, hogy hiába mindennemű kitűnő olvasmány elkezdése, ha egyszer nem megy.  Ugyanis, befejeztem idén már megint- újra a Csodaidők Tetralógiát, és nem bírok betelni vele. Az hagyján, de mást nemigen bírok elviselni sem.
Jelenleg mindent utálok, ami nem niesi, nincs köze a jövő CSU -beli kémkedéséhez és a Világ pozitív irányba terelődéséhez a Raas család segedelmével. Egyszerűen: nem megy és kész.
Sokkal egyszerűbb lenne megint elkezdeni, és végig olvasni, mert amíg azzal vagyok elfoglalva, a többi sz*r dologra fel sem figyelek. Csakhogy az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig csak ugyanazt olvassam.
Épp ezért, most nekiállok a munkahelyi kötelezettségemhez.