2011. november 14., hétfő

Süskid A Parfüm (várólista: 10/12)



„Jean-Baptiste Grenouille az illatok géniusza. Számára a világ nem színek, fények, hanem az illatok sokszínű forgatagából áll. Megalkotja a világ legtökéletesebb parfümjét, amellyel ha behinti magát, nem tudnak neki ellenállni a nők, megkívánják őt, a szerencsétlent, aki a Halpiacon született. Vágya megvalósításához attól sem riad vissza, hogy a parfüm előállításához több tucat ártatlan lány lenyúzott bőrének illatesszenciájára van szüksége...”
a fülszöveg kissé félrevezető. Mindenkit biztosíthatok, hogy a lenyúzott bőrök egyáltalán nem szerepelnek a történetben… leborotvált fejek, balzsamos, kenőcsös testek ruhacafatokkal, ellenben igen.

Zseniális a történet. Egy ember életén keresztül látunk egy történetet, amely arról szól leginkább, hogy az Istenadta tehetséget milyen fortélyokkal és recepttel érvényesítjük.
Van egy szegény kisbabánk, aki a legfurább tulajdonságok egyikével rendelkezik- nincs illata-, majd felnővén láthatjuk, hogy mivé is lesz egy illattalan ember. Szörnyeteggé. Aberrált, állatias, fondorlatos, már-már messianizmussá érett zsenialitással megáldott emberünk éli mindennapjait. Felnőttkorára megtapasztalja a legnagyobb örömöt, amit egy illat adhat, azt hajtván kriminális tetteket hajt végre, majd feloldódik a megérdemelt büntetésben. Vagy, hogy mennyire ez a megérdemelt, nos, ki tudja?
Szórakoztatott, hogy ahogy egy szereplő kilépett az eseményekből, megtudhattuk halálának történetét. Kissé untatott, hogy melyik virággal, mit és hogyan csinál, hogy parfüm legyen majdan belőle, bár azon, hogy egy eljárás neve macerálás legyen… hangosan konstatáltam, hogy fergeteges a szóhasználat.
Egy szó, mint száz, elgondolkodtatott, hogy mennyire fontos egy illat. És, hogy mennyit érzünk meg belőle, mire az agyunk már be tudja azonosítani, hogy az orrunkkal érzünk valamit, ami befolyásol bennünket. Hogy a kisleányok, mely tulajdonságait befolyásolják az illatok, amiket, csak tudat alatt érzünk meg. És hogy miért olyan nagy szépségideálok a vörös hajú, zöld szemű leánygyermekek…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése