2011. október 23., vasárnap

Csodaidők boncolgatása


A Csodaidők témakört nem bontottam ki teljesen. Hiszen hogyan lehet erről a könyvről úgy írni, hogy miről is szólna teljes valóban, ha nem spoilereznék agyba-főbe?
Tehát, az időpont közel az i.sz. után 4000 évhez. Már 130 bolygót foglal magában az Unió, ami a lakott bolygókat számlálja.

Vannak külsősök, és vannak a „nemesebb” kaveniek- akiknek vallásuk meghatározza egész életvitelüket, és élethosszukat, gondolkodásukat és tevékenységüket is. Próbálnak demokráciában, egymást nem gátolva élni, de ez a közelgő háború miatt egyre lehetetlenebb.
Érdekes politikai, társadalmi, sőt vallási nézeteket is boncolgat a téma.
Vajon felsőbbrendűek- e valóban a niesiek? Vagy a soka gyereknek a külsős világban, valóban csak életet adtak – e és jövőt pedig nem? Na meg, ha egyszer valaki úgy dönt, hogy hiba tagja egy nagy és gondoskodó családnak, hiába biztosított a felnőttkora, mégis inkább egyedül állna helyt, akkor van- e lehetősége visszakozásra?

 Vajon egy ”állami” gondozottnak mennyi esélye van normális jövőt felépítenie, beilleszkednie, és önmagát megtalálnia, vagy érvényesülnie? Egy politikai vezetőt hogyan állítatnak a legkönnyebben félre, csak hogy minél nehezebben maradhasson a hivatásánál, és minél kevesebb esélye legyen a további befolyásra?
Ha már az élet, ami adatott élhetetlen, vajon élhető lesz- egy másik bolygón? És, hogy a nagyobb jó, mennyire jó?



Ezekre nagyjából az első könyv választ ad. De van még 3 másik rész. Mindez bonyolódik-e tovább, vagy újabb kérdések keletkeznek- e? Van még néhány oldal a Drakulából, meg Dorian Grey is olvasnivaló lenne…de majd megtudom.  

(Igen, tudom, hogy az Író magyar, nem mellesleg moly tag is)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése