2011. január 19., szerda

Az apák bűnei- Scudder első megjelenése

Lawrence Block nem mai csirke- azaz pasi- , mint ahogy azt eme könyv ajánlójában kifejti. Mindennek ellenére, hogyan lehet mégis, hogy olyat ír, amit feltétel nélkül megzabálok?!

Elolvastam Az apák bűnei című krimit.

"A pokolba vezető út, jó szándékkal van kikövezve."

Szerző ajánlójának fontosabb elemei:

- az íróval nagyjából egykorú lehet hősöm: Matthew Scudder- eme könyv idején 36, mostanság meg 65...nálam nem számít a kora, mert mindig az a sármos, szikár, eszméletlenül jó kiállású ex zsaru marad- mondjuk mint Charlie a Fringe-ből.
- a személyiség fejlődés elkerülhetetlen, (és ezt már látom, hiszen olvastam a jelenlegi utolsó részt is Scudder történeteiből), - miben különbözik a közel 30 évvel idősebb önmagától =nem sok mindenben.
- New York is változik, minden változik. Bár a zsaruk ugyanolyan korruptak, és a gyilkolásra vetemedő nem csinálja azt elegánsan. (jég csákány, borotva, harisnya- a lehetőségek háza kimeríthetetlen)

Matt jelen esetben felkérést kap egy apától, méghozzá azért, hogy az, jobban megismerhesse most már halott lányát. Ám nyomozónk nemcsak azt deríti ki, hogy milyen is lehetett a friss halottunk utolsó éveiben, hanem azt is, hogy ki és miért ölte meg. A képbe bekerülnek más holtak is, és a vége igazán Blockos, mert a történet ilyenfajta lezárására nemigen számíthatott senki.

Örömmel látom, hogy vannak visszatérő momentumok, szereplők. Legyen szó az utcai verekedésről, a templomi pénz dobálásról, és hihetetlen, de mindig a prostikról van szó.
Kezdem azt hinni, hogy New Yorkban nincs más, mint prostik, korrupt zsaruk, magán nyomozók engedély nélkül, megvesztegethető hivatali munkások és vallás károsult földönfutók.

"Az ő vallása tiltotta az ivást. Az én vallásom meg a gyilkosságot."

Nekem ez a könyv is tetszett, meglepett, és érdekesnek találom, így utólag is. Mert felvet bizonyos kérdéseket, miszerint, hogyan is választhatnánk jól, ha adott a rosszabb jó, vagy a jobb rossz. A befejezése a történetnek pontot tett az ügy végére, és megnyugtató, hogy ha lehet, akkor a legjobbat sikerült választani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése