2010. november 12., péntek

IPM- mennyi barátunk is van tulajdonképpen?



A novemberi IPM magazinban találtam némi érdkességet.

A kérdés : Vajon mennyi igazi barátunk is van.
A miért?: korunk társadalma a különböző "kapcsolatápoló" portálokon tengeti életét, egyre többen, több helyen.

Mert ezeken a holapokon vannak, akiknek több mint 500 vagy akár 1000- nél is több az ismerőse...de ebből vajon mennyi a valós kedves- barát?

A cikkben egyébként olvashatóak érdekességek, miszerint, általában a férfiak azok akik így gyűjtik az ismerőseik számát, majd a későbbiekben akár a párkapcsolat kialakításánál, is hasznosítják a hatalmas számokat- kedvelt és ismert ember állítólag kellemes párkapcsolati ígéretekkel rendelkezik.

Tehát, ha van öt barátom, annak az öt - öt barátját én is ismerhetem, stb...stb...
Sokunknak az ismerősei száma eléri a 150-et. ez a Dunmar- szám ami azt jelenti, hogy mennyi emberrel is lehet valamilyen kapcsolatunk átlagosan.

Van egy népcsoport - hutteriták (Észak Dakotában kommunális rendszerben élő fundamentalista keresztény csoport- akik "hierarchikus"életmódjukban bizonyos törvényszerűségek- kapcsolatban a barátok számával- fellelhetőek. Ők 150 Főben állapítják meg egyes közösségeik maximális létszámát. Ha ennél nagyobbra nőnének- kettéválik a csoport- mivel életmódjuk és gondolkodásmódjuk nem engedi, hogy ennél több emberrel működjenek együtt hatékonyan. Ők csapatban dolgoznak, ésnek és gondolkodnak.

Náluk bizonyos társadalmi érintkezések sem megszokottak, mint pl. egy kávé vagy vacsora a barátokkal...mi, ezekkel tartjuk ugyanis fenn a baráti kapcsolatainkat. Mivel, ha nem találkozunk olyan gyakran a barátainkal mint azelőtt, akkor a kapcsolatunk érzelmi minősége romolhat, akár már 6 hónap után. Bár ezt lelassítja a technika: Facebook, iwiw, sms, email...de csupán késlelteti.

Nem mellesleg, mennyivel jobb szemtől szemben megvitatni az élet nagy dolgait, nem pedig a monitor előtt ülve pötyögni a billentyűzeten. Lehet, hogy költségesebb egy fokkal, de a léleknek is jót tesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése