2011. március 23., szerda

Asszonybeszéd Satrapiéknál



Mindenhol összeülnek a nők-, és ha már összeültek, isznak- jelen esetben némi teát-, ópiumot nem bevallva-, elkezdenek beszélni. Mi is lehet az ideálisabb, és hálásabb téma, mint a férfiak. Mindenkinek van tréfás, kellemetlen, szomorú története. Megcsalások, kínos percek, felejthető és felejthetetlen részek az életben. És mindegyik a szexszel, és a férfiakkal vannak kapcsolatban,

Marjane Satrapi- nekem már bizonyított, amikor könyvre rajzolta, majd vászonra festette az élete egy korszakját. Most, egy délutánt oszt meg a nagyérdeművel, ismerős szereplőkkel, és a már ismert társadalmi közegből.

Ezen a teadélutánon a Nagyi barátnői jönnek, és folyik belőlük a szó. Na és miről? A férfiakról és a tartozékaikról- emlékek ide vagy oda- minden kiderül.

A könyv hátuljára nyomtatták, hogy Iráni szex és New York. Nem hinném, hogy itthon nincs ilyen, vagy akár máshol. Csak legfeljebb nincsenek a nők itthon elnyomva, nem kell elfátyolozni magukat, és amúgy minden más, ha csak egy kicsit változtatunk a leíráson, máris itthon is megtörténik.

Lehet, hogy a mi lányaink nem a szülői akaratból mennek a gazdag vén kéjencekhez, hanem az internet hívó szava miatt. Vagy lehet, nekünk nem kellene Irántól Ausztriáig utazni egy hálátlan csalfa férjért, akinek egy ideig mindent elhiszünk, azért, hogy aztán mi magunk is egy másik széltoló mellett ébredjünk. Vagy lehet, hogy a mi mindent elsöprően csodálatos (kiálló fogú) kedvesünk nem megy egy kontinensnyit az esküvői aranyainkkal a zsebében (elég csak Nagy Ervinre gondolni a Kaméleonból).


A lényeg, hogy felhőtlen, könnyed szórakozás, olyanoknak, akik elviselik, ha a f*sz szó egy 12 mondatos oldalon 13-szor szerepel.

Akiknek bejön Marji és a nagyi humora.

Akik edzettek a Szex és New Yorkban, bár ezúttal nem shoppingolunk és nem picsulunk, szimplán röhögünk és visítozunk a férfi nemen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése