2011. március 6., vasárnap

A halál völgyében- megint Matt, megint Scudder

In the Midst of dead- csak mert jobban hangzik, mint az, hogy A halál völgyében (bár egyik sem tűnik helyénvalónak)

Matt Scudder újra felbukkant nálam. Megkínáltam egy kis kávéval, és mivel némi alkohol is volt itthon- és mióta megint összefutottunk újra iszik- és fiatalabb is lett… Szóval volt, van és lesz. Remélem, még sokszor jön és szórakoztat. Mert felüdülésnek számított, hogy elfekvő helyemben ki is olvashattam kevéske 175 oldalát.

Ezúttal A halál völgyében kirándultam vele


"– Október, november, az év legszebb része. De egyben a legszomorúbb is, nem gondolja?
– Szomorú? Hogyhogy?
– Ó, nagyon szomorú. Mert jön a tél."

Költői kérdések:

1. Miért ez a címe. Lehetett volna, mondjuk egy másik semmitmondó, nem oda passzoló bénacím is, például: Amikor az ex-zsaru nyomoz, vagy, hogy: Pedig megmondtam, hogy a nőkkel és a zsarukkal mindig csak a baj van!

2. Nem volt benne „az utcán megverem pedig ő támadott rám, és aztán elszedem a pénzét rész”. Eddig még nem olvastam ilyet tőle, hogy nem volt.

3. Miért nem bontja ki az író a szexes részt?- mindig csak sejteti, hogy megtörténik, és nem pusztán csak ölelkeznek, hanem akcióznak. És ezt mindannyiszor csak úgy írja, hogy „halvány mosollyal vetkőzni kezdett” vagy „nem gondoltam volna, hogy akkor és ott lefekszem vele, de aztán mégis”…hjaj





Történet
:

Ismeritek Serpicot? Azt a pasit, aki nem akart többé korrupt rendőr lenni, ezzel kivívta az egész rendőrtársadalom rosszindulatát. – Most egy másik Serpicot ismerhetünk meg, aki korántsem annyira kellemes fajtájú. Ő egy nyereséghajhász, ingyenélő rossz gigoló, aki bestsellert akar íratni, csak éppen nem jó a témaválasztása. Ezek után többen akarják holtan látni, mint élve- kész csoda, hogy a könyv utolsó előtti oldaláig életben marad…

És hogy amúgy mi is a történet-mert nem igazán ez viszi a szálat. Legyen annyi elég, hogy egy rosszhírű prosti és annak befolyásos kliensei szórakoztatják egymást oly annyira, hogy 2-3 holttest is garantált.

A vége, meglepett. És, hogy hogy érintett, hogy Matt talált magának egy rendes nőt?- igazán jól, mert a végére mindenki megtalálja a helyét…

"Az is elég pocsék, ha az ember tudja, mi bántja. De ha láthatatlan démonok kísértik, azokkal sokkal nehezebb megküzdeni."

Az eddig magyarul megjelent Scudder sorozat elemei:

  • Az apák bűnei (1976) *
  • A halál völgyében (1976)*
  • A pusztítás és teremtés ideje (1977) *
  • Döfés a sötétben (1981) *
  • Nyolcmillió halál (1982)*
  • Ha a szent kocsma is bezár (1986)
  • A penge élén (1989) *
  • Hosszú út a sírkertbe (1990)*

*már olvastam őket

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése