2010. július 5., hétfő

IPM- Drogmesék

A klasszikus mesékben hemzsegnek a kábítószerek, mégis remekül segítik gyermekeink megóvását a gonosz szerektől

Állítja a cikk bevezetőjében az író...
de a cikkről:
- állítólag már 300 Forintért is lehet füvescigihez jutni, de a felső határ a 15 000 Ft-os kokain...ki gondolta volna?
- Odüsszeuszt Hermész figyelmeztette, hogy ne igyon Kirké borából, mert disznóvá vagy más állattá változhat...állítólag ez egy mandragórás ital lett volna. Mivel a mandragóra egy pszichoaktív növény- hallucinációhoz, szapora szívveréshez, és zavart állapothoz juttatja a fogyasztót.
- Harry Potter is találkozik a Mandragórával: sikoltozó ráncos krumpli formájában, akik akkor tekinthetőek kifejlettnek, ha másik cserépbe költöznek, és akkor kamaszodnak, ha pattanásaik lesznek, szeszélyesek, és hajnalig tartó házibuli csapnak... :)
- Több Shakespeare darabban is utalnak a mandragórára: lsd.: Othello, Rómeó és Júlia vagy IV.Henrik.
- gombák mesekönyvekben látható a légyölő galóca- Kisvakond nadrágjában- figyelemfelkeltő piros alapon fehér pöttyeiről ismerhető meg. Ezt a gombát ették a táltosok, és gondolták- önkívületükben- beszélgettek a Isteneikkel.
- Béka-mérge: a Békakirály c. mesében a csókig úgy jutunk el, hogy egyre követelözőbbé válik a gonosz kétéltű, majd sudár herceggé válik. a békák a mirigyeikből egy
Bufotenin nevű anyagot választanak ki, melynek olyan erős a hallucinogén hatása, hogy a szájba kerülve 15 mp-után már műkösik is- látványosan...(erről beszélhetnének a kínai atléták, akik a barcelonai olimpián használták stimulánsként a szert- bármit is jelentsen ez.)
- Alice csodaországban Állítólag Carroll bácsi erősen befolyásolt állapotban írta meg ezt a művet.

A drogprevenciót ezek által a mesék által, ha nem is tudatosan, de már jó korán elkezdjük. Talán nem is baj. :) A mai rohanó világunkban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése