2010. július 1., csütörtök

IPM- A siker titka



a 2009.-év júliusi számában találtam meg újra a cikket, amisok sok érdekességgel szolgált. Már annak idején is. Akkoriban néhányszor találkoztam egy zenésszel- akivel a beszélgetésig jutott a kapcsolatunk, és neki idéztem ezt a cikket. bár nem az egészet, és nagyjából nem is a lényeget, de őrá kivetítve a hipotéziseket, némi valóságtartalmat vélek felfedezni (jól megaszontam...)
Szóval a kérdés : Őstehetség vagy makacs kitartás?
Megoldókulcs:hegedűsök: három csoportba osztva őket: 1. valószínűleg tehetségesek- szólóhegedűs pályára lépnének- mindenük ez, legalapvetőbb céljaik egyike- a zenélni akarás- méghozzá jól. 2. Jól játszó emberek. (?) 3. azok, akiknél nem játszik döntő szerepet a kiteljesedés- zenetanárnak valók.
Folyamat: mindenki 5 éves korában kezdi a hegedülést. Játszanak, tanulnak, egészen egy csoportot alkotnak kb. 8 éves korukig, amikor is láthatóvá kezd válni a csoportosulás. Ugyanis, az első csoport tagjai (tehetségesek)gyakorolnak a legtöbbet. Tökéletesíteni akarják a tecnikát, és emiatt a hangszert megállás nélkül nyüstölik, egyre többet és többet játszanak naponta, míg nem 20 éves korukra elérik a heti 30 órás csodaszámot. (fejenként 10 000 órás gyakorlás!!!) A jónak tarottak ezidőben 8000 óránál járnak -2. csop.-, és a "zenetanárok" -3.csop.- 4000 óra!!!
KULCS: 10 000 óra
Mozart: 6 évesen komponálgatott először, 21 éves korában alkotta az első kimagaslóbb munkáit- mesteri szint: 10 000 órás gyakorlás: na vajon megvan a 15 év alatt?- hát, hogyne!
Beatles: 1960-ban feltörekvő középiskolás rockbanda volt, első meghívás Hamburgba. - mivel itt napi 8 órát kellett játszaniuk naponta, és 5-ször voltak Hamburgban- a végére 2hónap alatt összesen 172 órát voltak színpadon- gyakoroltak :)közönség előtt. Aztán 1962 után elmentek Amerikába, ahol már egy kiforrott Beat banda lépett a színpadra :)1200 hamburgi fellépés után.
TANULSÁG: gyakorolni és gyakorolni, és akkor már lesz értelme valakit tehetségesnek bélyegezni. Rossz hír: ez idő. Vagy 10 év, vagy heti 30 óra- legyen az számítógépes okfejtegetés, zenei előmenetel vagy csak egyszerűen olvasás :)- de, legyen meg a 10 000 óra.
(Hozzátenném, hogy zenész ismerősöm megtette a heti 30 órát akkoriban, minden nap játszott, egy próbája a zenekarral 3 órás volt, és a nyár folyamán nem egy fellépést kellett lebonyolítania. Otthon nem is játszott :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése